Vycházejme z toho, že plnometr objímá vždy metr, bez mezer a stoprocentně.
Kolik z něj bude štípaných polének?
buď 1,9 - 2,1 prostorových metrů sypaných (prms)
a rozhoduje hlavně: práce štípače (vyrábí polena typu maso nebo kosti), pak surovina (z tenkých kmenů budou jen tenká polénka),
způsob sypání má vliv žádný, v zásadě nelze sypat hůře či lépe
anebo 1,3 - 1,6 prostorových metrů rovnaných (prmr)
a rozhoduje hlavně: surovina (nepravidelné dřevo bude neskladné), pak štípač (jak polena dokáže upravit),
způsob skládání se už projeví jen tolik, kolik chceme
Srovnáno do tabulky s průměrnou hmotností čerstvě vytěženého buku:
1 plnometr, čerstvý
vyrobeno prm
hmotnost prm
podíl dřeva
rozptyl
Buk, hmotnost 1.100 kg/m³
1,9 - 2,1 sypaných
1 prms: 580 - 520 kg
53 % - 48 %
5 %
1,3 - 1,6 rovnaných
1 prmr: 850 - 690 kg
77 % - 63 %
14 %
V obecném povědomí se traduje, že jde o obyčejné dřevo na topení a na tom není čemu rozumět. Případně tomu rozumí každý sám od sebe.
Prohlédněte si tuto rovnici:
V = {[d-(P0 + P1 x dP²)]² x Π x L}/40000
Jde o triviální výpočet objemu kmene.
Pro výpočet podílu dřeva v prostorovém metru by rovnice zabrala mnoho řádků. Šikovný matematik by to snad dokázal nějak vykrátit.
Takový špičkový počtář ale spíše nebude mít páru o všech proměnných.
V podstatě mohu vyrobit skládaný metr z 0,40 m³, ale také z 0,80 m³.
To první je celkem snadné, to druhé 3-4x obtížnější.